Saturday, September 4, 2010

RESEPI 10: PULUT LEPA TERENGGANU




Bahan-bahan

1. 300 g pulut, direndam semalaman
2. 125 ml santan (dari 1 kelapa)
3. sedikit garam
4. 10-12 daun pisang (18x18 cm), dilayur
5. 20-24 batang lidi (pencucuk)

Bahan inti
1. 400 g ikan selayang/kembung, direbus, ambil isi & tumbuk
2. 4 biji bawang merah, dicincang halus
3. 1/2 biji kelapa parut
4. 200 ml santan (1/2 kelapa)
5. 1/2 kpg asam gelugur (kecil)
6. 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
7. sedikit gula
8. sedikit garam

Cara penyediaan
Kukus pulut sehingga masak (30 minit)
Angkat pulut dan gaulkan dengan santan yang telah dicampurkan garam dan gula
Kukus pulut tersebut selama 5 minit lagi.
Angkat dan sejukkan.

Untuk inti:
Kacau semua bahan di dalam kuali hingga agak kekeringan (masih lembab sedikit). Angkat dan biar sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails