Wednesday, September 1, 2010
RESEPI 7: KEROPOK LEKOR TERENGGANU
BAHAN-BAHANNYA:
4 mangkuk ikan selayang (atau lain-lain ikan yang sesuai)
4 mangkuk penuh tepung sagu
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Air batu ikut kesesuaian adunan
CARA MEMBUATNYA:
Bersihkan ikan
Asingkan tulang dan isinya
Gaulkan isi ikan dengan tepung sagu
Tumbuk isi ikan sehingga hancur dan sebati
Campurkan air batu dan tumbuk lagi
Pastikan adunan tadi tidak terlalu lembik atau keras
Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
Panaskan air hingga mendidih
Masukkan keropok lekor
Angkat setelah ia timbul di permukaan air
CILI S0S KEROPOK LEKOR
BAHAN-BAHANNYA
1 gelas air asam jawa
2 cawan cili kering yang siap dimesin
1 cawan gula pasir
2 keping gula melaka/kabung
sedikit cuka dan kicap
CARA MEMBUATNYA
Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas
Masak sehingga sos cili mendidih dan likat / pekat
Untuk sos yang pedas kurangkan gula pasir atau gula kabung
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment