Wednesday, September 1, 2010

RESEPI 7: KEROPOK LEKOR TERENGGANU




BAHAN-BAHANNYA:

4 mangkuk ikan selayang (atau lain-lain ikan yang sesuai)
4 mangkuk penuh tepung sagu
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Air batu ikut kesesuaian adunan

CARA MEMBUATNYA:

Bersihkan ikan
Asingkan tulang dan isinya
Gaulkan isi ikan dengan tepung sagu
Tumbuk isi ikan sehingga hancur dan sebati
Campurkan air batu dan tumbuk lagi
Pastikan adunan tadi tidak terlalu lembik atau keras
Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
Panaskan air hingga mendidih
Masukkan keropok lekor
Angkat setelah ia timbul di permukaan air


CILI S0S KEROPOK LEKOR

BAHAN-BAHANNYA

1 gelas air asam jawa
2 cawan cili kering yang siap dimesin
1 cawan gula pasir
2 keping gula melaka/kabung
sedikit cuka dan kicap

CARA MEMBUATNYA

Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas
Masak sehingga sos cili mendidih dan likat / pekat
Untuk sos yang pedas kurangkan gula pasir atau gula kabung

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails