Sunday, August 29, 2010

RESEPI 6 : KETUPAT SOTONG



Bahan-bahan yg diperlukan:
- 1kg sotong sederhana besar
- 250gram beras pulut
- santan
- seinci halia dipotong halus
- 5 ulas bawang merah dipotong halus
- sesudu kecil halba
- garam
- lidi dipotong kecil

Cara:
1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk.
2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi utk mengemaskan hujung sotong.
3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala.
4. angkat apabila sotong telah masak.
Cadangan Hidangan:
- di makan begitu sahaja atau dimakan bersama nasi putih
Tips:
1. kulit sotong yg berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang utk mengelakkan hanyir.
2. resepi dari Terengganu ini tidak menggunakan gula perang atau nisan atau gula seperti resepi Kelantan

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails