Sunday, August 29, 2010

RESEPI 3 : AKOK



Akok Terengganu yang merupakan sajian juadah orang kampung di Terengganu merupakan kuih yang rasanya manis lemak telur ini sungguh sedap semasa dimakan ketika juadah ini masih panas. Juadah ini elok dimakan pada waktu petang ataupun sebagai juadah pemanis mulut ketika berbuka puasa

Bahan-bahan ( 36 biji )

* 5 biji telur
* 200 ml pati santan
* 100 ml air
* 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
* 30 gram tepung gandum
* 3 helai daun pandan- disiat-siat
* 2 cubit garam halus

Cara-cara

1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.

2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.

3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.

4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails