Sunday, August 29, 2010
RESEPI 5 : TEPUNG PELITA
Bahan-bahan ( mengikut saiz daun pisang yang dibentukkan. )
* 4 auns(112g=1 cawan) tepung beras
* 35 auns(990g= 4 3/4 cawan) santan - dari 1 biji kelapa
* 1/2 sudu kecil garam
* daun pisang secukupnya - dilayukan
* Air Gula :-
* 6 auns (170g) gula pasir
* 5 auns (140g) air
* 3 helai daun pandan - disimpul
* sedikit pewarna hijau - jika suka
Cara-cara
1. Masak air gula dahulu dan sejukkan.Bubuh pewarna hijau jika suka.
2. Daun pisang dibentukkan menjadi kelongsong atau bentuk sampan kecil.
3. Tepung beras,santan dan garam dijadikan satu lalu ditapis..Kacau di atas api hingga masak lebih kurang 20 minit.
4. Masukkan 2 sudu besar air gula ke dalam kelongsong daun pisang. Kemudian masukkan pula adunan tepung tadi memenuhi 1/2 atau 3/4 paras daun pisang. Buat hingga kesemua adunan habis.
5. Susun kelongsong yg berisi adunan ke dalam kukusan yg telah dipanaskan dan kukus hingga masak selama 30 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment