Sunday, August 29, 2010
RESEPI 4 : BRONOK
Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )
* 1 gelas sagu biji kecil
* 3 gelas air
* 3/4 gelas gula pasir
* Sedikit pewarna merah
* 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
* 1 sudu kecil garam
* 1 sudu teh esen rose
Cara-cara
1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang.
4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment