Sunday, August 29, 2010
RESEPI 2 : LAKSAM
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
* 3cawan tepung beras
* 1/2 cawan tepung gandum
* 4 cawan air suam
bahan kuah:
* Ikan(direbus dan dibuang tulang)
* Sedikit halia, bawang putih, bawang merah/besar dan lada hitam/serbuk lada
hitam
* Santan
* Asam keping
* Sedikit garam, gula merah/gula
Bahan ulam
* timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
cili:
* cili merah
* belacan
* garam
* limau
Cara-cara
1. Cara buat laksam:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
2. Untuk kuah:
kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
3. Untuk cili:
cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment