Sunday, August 29, 2010

RESEPI 2 : LAKSAM



Bahan-bahan ( 2-3 orang )

* 3cawan tepung beras
* 1/2 cawan tepung gandum
* 4 cawan air suam

bahan kuah:

* Ikan(direbus dan dibuang tulang)
* Sedikit halia, bawang putih, bawang merah/besar dan lada hitam/serbuk lada
hitam
* Santan
* Asam keping
* Sedikit garam, gula merah/gula

Bahan ulam

* timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)

cili:
* cili merah
* belacan
* garam
* limau

Cara-cara

1. Cara buat laksam:

Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

2. Untuk kuah:

kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

3. Untuk cili:

cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails